H Pafos FC στην εκστρατεία κατά του μπούλινγκ

Με αφορμή τους Αγώνες Playoffs της ομάδας μας παρουσιάζουμε σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι μια θεματική πρόταση κοινωνικού χαρακτήρα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων μας. Στον τελευταίο αγώνα με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ η Pafos FC στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα κατά του μπούλινγκ!

Το μπούλινγκ (bullying) ή στα ελληνικά ο εκφοβισμός αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ατόμων σε μια ομάδα. Παρά,την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας. Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού.

Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει τρία βασικά είδη κακοποίησης-συναισθηματική, λεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση.

Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και οι μέθοδοι με τα οποία εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, ο επιτιθέμενος έχει πάνω στο θύμα σωματική ή αριθμητική υπεροχή.

Μια από τις πιο οδυνηρές πτυχές του εκφοβισμού είναι ότι είναι αμείλικτος. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μπούλινγκ μπορεί να ξεκινήσει σε παιδιά ή και μεγάλους απλά όταν τους πειράζουν ή όταν τους χαρακτηρίζουν με διάφορα ονόματα έτσι απλά για να σπάσουν πλάκα. Ωστόσο, όταν αυτό συνεχίζεται, ο εκφοβισμός μπορεί να βάλει ένα άτομο σε κατάσταση συνεχούς φόβου. Τα παιδιά που υποφέρουν από εκφοβισμό έχουν συνέπειες στο σχολείο αλλά και την υγεία τους:

• Η Μαρία 10 ετών άρχισε να έχει πόνο στο στομάχι και διάρροια και διαγνώστηκε με μια πεπτική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ως αποτέλεσμα του άγχους που προήλθε από τον εκφοβισμό που υπέστη κατά την διάρκεια της πέμπτης δημοτικού.

• Ο Παναγιώτης πολλές φορές αναγκάστηκε να μείνει πεινασμένος και ανίκανος να συγκεντρωθεί στην τάξη επειδή φοβόταν πολύ να πάει στο κυλικείο του σχολείου γιατί φοβόταν ότι θα τον πειράξουν και θα τον κοροϊδέψουν.

Είναι πολλά τα παραδείγματα όπου παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που οφείλονται στον φόβο που τους δημιουργούν άλλοι. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν υποστεί bullying από συνανθρώπους τους είναι περισσότερο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως χαμηλή αυτοεκτίμησηάγχοςκατάθλιψη κ.α. Μπορεί επίσης να φτάσουν και στην αυτοκτονία.

To μπούλινγκ είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς τα θύματα του φαινομένου αυτού αυξάνονται ραγδαία καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας δέχεται μπούλινγκ:

  • Την απώλεια ή φθορά αντικειμένων
  • Ανεξήγητους τραυματισμούς και μελανιές στο σώμα και πρόσωπο
  • Σχολική αποφυγή και ψυχοσωματικές αντιδράσεις (π.χ. Πονοκέφαλος, κοιλόπονος ή αίσθημα αρρώστιας κάθε πρωί πριν πάνε στο σχολείο)
  • Χαμηλωμένες σχολικές επιδόσεις
  • Χαμηλωμένη αυτο-εκτίμηση
  • Αλλαγή συμπεριφοράς
  • Έντονα ξεσπάσματα θυμού
  • Ξαφνική εσωστρέφεια
  • Απώλεια διάθεσης
  • Αλλαγή συνηθειών φαγητού και ύπνου (αύξηση ή μείωση)
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Κλοπή χρημάτων
  • Εκδήλωση bullying προς άλλους

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του παιδικού εκφοβισμού:

  1. Γίνετε καλό παράδειγμα για το παιδί σας.
  2. Μίληστε ανοιχτά για όλα τα θέματα με το παιδί σας.
  3. Μιλήστε στο σχολείο του παιδιού σας.
  4. Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς του παιδιού σας στα κοινωνικά μέσα.
  5. Συμβουλέψτε το να κρατήσει τον θυμό του. 
  6. Μιλήστε στο παιδί σας για το μπούλινγκ.
  7. Στο σχολείο πρέπει να καλλιεργείται αίσθημα ισότητας μεταξύ των ατόμων και σεβασμού στην διαφορετικότητα.
  8. Ενδυναμώστε τις κοινωνικές δεξιότητες και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.
  9. Ζητήστε βοήθεια ειδικού (π.χ. ψυχολόγος).

Share the Post: