Ο χθεσινός αγώνας της Pafos FC, ο πρώτος των Playoffs, είναι αφιερωμένος στην βία κατά των Γυναικών.
Στόχος της ομάδας μας είναι η ενημέρωση και η ανάδειξη αυτού του πολύ σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που έχει απλώσει τα “πλοκάμια” του σε πάρα πολλά σπίτια με θύματα του τις Γυναίκες.
Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση και σε διαφορετικά πλαίσια. Μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως.
Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν φαινόμενα διαδεδομένα και σε ολόκληρη την ΕΕ, εκτιμάται δε ότι πλήττουν 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ. Μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Μία στις 20 γυναίκες αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα βιασμού. Η διαδικτυακή βία επίσης αυξάνεται, με στόχο ιδίως τις γυναίκες που συμμετέχουν στον δημόσιο βίο, όπως τις δημοσιογράφους και τις πολιτικούς. 1 στις 2 νέες γυναίκες έχει βιώσει έμφυλη κυβερνοβία. Οι γυναίκες βιώνουν επίσης βία στην εργασία: περίπου το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ που έχουν αντιμετωπίσει σεξουαλική παρενόχληση την αντιμετώπισαν στην εργασία τους.

Οι πιο πάνω αριθμοί αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας αλλά και για την ανθρώπινη ύπαρξη. Γι’ αυτό τον λόγο το φαινόμενο αυτό χρίζει άμεσης αντιμετώπισης με μέτρα που θα στοχεύουν στην ρίζα του προβλήματος.
Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι η Παιδεία. Τα παιδιά μας θα πρέπει από τα πρώτα στάδια της σχολικής τους δραστηριότητας να μαθαίνουν και να κατανοούν την ισότητα μεταξύ των φίλων και να σέβονται την διαφορετικότητα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή από την πολιτεία σε τέτοιου είδους περιστατικά βίας. Οι ποινές σε όσους προβαίνουν σε βίαιες πράξεις κατά των Γυναικών θα πρέπει να αυστηροποιηθούν.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι οι Γυναίκες που δέχονται βία να “σπάσουν” την σιωπή τους και να υπερβούν τους φόβους τους. Γι’ αυτό τον λόγο τα κράτη θα πρέπει να κάνουν πιο εύκολη αυτή την διαδικασία παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη αλλά και γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για άμεση παροχή βοήθειας.
